Skip to content


Randy Newman – Good Old Boys

Your browser will redirect to your requested content shortly. Sail Away is an album by Randy Newman, released in May 1972. It was produced by Lenny Waronker and Russ Titelman and issued on Reprise Records. In 2003, it was ranked number 321 on Rolling Stone magazine’s list randy Newman – Good Old Boys the 500 Greatest Albums of All Time.

As with all of Newman’s early albums, several of its songs had been previously recorded by other artists. In this case, “Simon Smith and the Amazing Dancing Bear” had been a UK hit for Alan Price in 1967, and “Dayton, Ohio – 1903″ had been recorded by Billy J. He Gives Us All His Love” was also initially written and recorded by Newman in a sparser and slower arrangement for the 1971 film Cold Turkey. The song “Lonely at the Top” was written specifically with Frank Sinatra in mind, although he never recorded it. The album was reissued by Rhino Records on May 5, 2002, with several previously unreleased bonus tracks.

Brian Wilson has said that this album profoundly affected him at the time of its release, briefly keeping him from sliding further into depression and mental illness. Burn On” is heard over the opening credits of the 1989 movie Major League. All tracks written by Randy Newman. Catch a Wave: The Rise, Fall, and Redemption of the Beach Boys’ Brian Wilson at Google Books. This page was last edited on 14 October 2017, at 18:16.

Newman groeide op in een muzikaal beroemde familie. Zijn ooms Alfred, Lionel en Emil waren gerespecteerde filmcomponisten. Zijn vader Irving schreef een song voor Bing Crosby. Newman werd op zijn zeventiende jaar professioneel songwriter voor een uitgever in Los Angeles. Kenmerkend voor zijn hits zijn de bijtende satirische teksten, zoals God’s Song van het album Sail Away.

Daarin laat hij God zeggen waarom hij zoveel van de mensen houdt, hoewel hij de steden platbrandt en hun kinderen afneemt. De mensen zeggen dat ze gezegend zijn met zo’n Heer. You must all be crazy to put your faith in me! Sinds de jaren tachtig verdeelt Newman zijn tijd tussen het opnemen van nieuwe albums en componeren voor films. Oscarnominaties, waarvan er twee verzilverd werden. Zie de categorie Randy Newman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 15 feb 2018 om 21:51.

Posted in CDr.